"Senior - Junior" Yazılımcı Olmak :)
Jun 25, 2011
tarihinde Yazılım kategorisinde yayınlanmıştır.
0 yorum

2006 yılının ekim ayında resmi olarak programcılık hayatıma başladım.Onun öncesi de var tabi ama resmi olarak belirttiğim tarih.Bizim sektörde çok çeşitli ünvanlar var.Developer,Software developer,yazılım uzmanı,yazılım geliştirici vs vs.4 yıl sonra tam olarak ünvanımı öğrendim.



Bundan önce hep yazılım uzmanı olarak bir etiketim vardı.Hala öyle bir değişiklik yok.Amma velakin IK tarafındaki tam ünvanım açıklandı.Senior Junior B Yazılım Uzmanı :)

Aaa Melih naptın yanlış yazdın galiba.Hem senior yazdın hem junior yazdın.Üstelik bi de harf kalmış orada B diye,o nedir hemen düzelt yazını.
"Dur yahu dur." Yanlışlık yok ünvanım öyle.

Şimdi efenim bildiğiniz üzere kavimler göçüne kadar uzanan bilindik bir tabir vardır.İş ilanlarında da yazar zaten "senior developer" ,"junior developer" şeklinde.Bu sene başına kadar junior dım.Ama junior lıkta kendi içinde üçe ayrılıyor.

-Junior;Junior
-Junior;Middle
-Junior;Senior

1-2 ay öncesinde atamam belli oldu ve senior lığa terfi ettim.Yihuuuu,artık seniordım.Hatta yazılım müdürü bile olabiliyorum artık :P(Pardon başvurabiliyorum)
Senior olduk ama seniorun da kendi içinde derecelendirmesi var.

-Senior;Junior
-Senior;Middle
-Senior;Senior

olarak zannediyordum ki geçen hafta tam olarak öyle olmadığını öğrendim.Bunlar da kendi içinde
ikiye ayrılıyormuş.

-Senior;Junior B (B kategorisi)
-Senior;Junior A
-Senior;Middle B
-Senior;Middle A
-Senior;Senior (Burası tek ikiye ayrılmıyormuş!!???)

Yeni ünvanım Senior Junior B :)

Bu hiyerarşi nasıl yapılıyor hiç bir bilgim yok açıkçası.Nasıl bir değerlendirme neye göre yapılıyor muallak.

Çok yerde tartışma var zaten.Bu derecelendirmeler yıla göre mi yapılmalı,yaptığı işe bilgi birikimine göre mi?Kıstaslar ne olmalı?

Aslında kategorilendirme yapmak bence de olmalı.Ama kategorilendirme gerçekten iyi analiz edilerek çalışan iyi bir şekilde tanınarak yapılıyor mu?Programcının yazdığı kodların kalitesi,yaptığı işleri bitirme süresi,değişik süreçlere adaptasyonu doğru düzgün inceleniyor mu?

Şahsi görüşüm hepsi bir ölçüt olmalı.Hepsinin harmanlanmasından sonra süzgeçten geçirilmeli.Gerçekten iyi bir süzgeçten geçirilmeli.Kişiyi doğru düzgün tanımayan,yaptıklarını,yazdıklarını çok iyi bilmeyen 1-2 kişinin kararı olmamalı.

Neyse bugünlük bu kadar yeter.Bir dahaki yazımızda görüşmek dileğiyle esen kalın...

Sen.Jr.B Yazılım Uzmanı Melih :P



Melih Coşkun   senior   junior   yazılım uzmanı   deneyim   tecrübe  


Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.